Jeroen Elswijk, vioolbouwer | Haarlem

NIEUWBOUW

Jeroen Elswijk bouwt violen naar onder andere Stradivarius of Guarneri modellen.

Naast de praktische kant van het bouwen, heeft Jeroen een studie gedaan naar de akoestische eigenschappen van violen en hoe hij deze tijdens de bouw kan beïnvloeden.

Een publicatie van Carleen Hutchins (vioolbouwer in Amerika en één van de oprichters van de Acoustical Society of America), stimuleerde om verder onderzoek te doen naar de akoestische eigenschappen van strijkinstrumenten.

Het contact met violisten en met oude instrumenten die ter reparatie worden aangeboden blijft leerzaam en inspireren.

Zijn klankideaal is een briljante e-snaar, een open ronde a-snaar en een warme g-snaar met voldoende kern.

Lak en grondering

Jeroen heeft veel onderzoek verricht naar de samenstelling van vioollak. Hij gebruikt een olie lak op basis van traditionele ingrediënten en kleurstoffen.

De grondering die Jeroen gebruikt is naar een recept van P.G. Schmidt.

Biografie

Jeroen Elswijk ging in 1994 in de leer bij Paul de Froe. Daar leerde hij violen, altviolen, celli en contrabassen bouwen.

Tegelijkertijd ontwikkelde hij zich in diverse restauratietechnieken. Na zijn opleiding ging Jeroen samenwerken met Paul de Froe in Amstelveen.

Na het overlijden van van Paul de Froe heeft hij het atelier in Amstelveen voortgezet. In 2022 is het atelier gesloten en verhuisd naar Haarlem.

In binnen- en buitenland wordt op zijn instrumenten gespeeld, zowel door aanstormend talent, als door beroepsmusici, conservatoriumstudenten en enthousiaste amateurs.

Een viool is in het bezit van het muziekinstrumentenfonds (NMF).

Jeroen woont met zijn gezin Haarlem.